ȘCOALA GIMNAZIALÃ NR. 13 RM. VÂLCEA

Step by Step

Scopul educației este transferul de flacãrã.
http://scoala13valcea.ro/images/despre_noi/step_by_step/1%20citim%20mesajul%20zilei.JPG

Citirea mesajului

Scaunul autorului

Completarea calendarului naturii

 

Panoul aniversarilor

 

Minilecție

 

Lucrul pe centre

La centrul de scriere

La centrul de citire

La centrul de arte

La centrul de construcții

 

 

Evaluarea

O zi în clasa Step by Step

· Dimineața, copiii sosesc la școalã. Unul dintre învãțãtori îi primește, copiii își pregãtesc ținuta confortabilã, încãlțând pantofi lejeri, ori rãmânând în ciorapi, clasa fiind prevãzutã cu mochetã. Sã nu vã surprindã cã adesea copiii stau pe jos în spațiul comun, în cerc.

 

· Programul propriu zis începe cu Întalnirea de dimineațã care pornește cu prezentarea Agendei zilei. Ea reprezintã planificarea activitãților zilei curente. Au loc întrebãri și precizãri pânã când se constatã cã planul de activitãți a fost însușit și acceptat. Un alt moment este Calendarul zilei curente. Precizarea zilei, a datei, a evenimentelor sociale și personale legate de ziua curentã, inclusiv aspectul vremii, comentariile și întrebãrile.

 

· Urmeazã apoi Mesajul zilei - un mesaj conceput de învãțãtor pentru a introduce cunoștințele sau deprinderile noi de achiziționat și de prelucrat pe Centre de activitãți. Mesajul da prilejul de introducere - de dorit interactiv - a noțiunilor noi și reamintirea celor anterioare necesare introducerii celor noi, prin dirijarea întrebãrilor și abilitãților copiilor.

 

· Un alt moment important este acela al Noutãților. Copiii se înscriu, de regulã, prin scrierea numelor lor pe șevaletul de prezentare, pentru a comunica celorlalți noutãțile sau experiențele personale deosebite. (De la ce i s-a întâmplat ieri, la ce a visat, ori ce a citit nou, ce experiențe de cunoaștere ori emotionale a avut, orice este posibil). Noutãțile sunt comunicate celorlalți stând pe ,,Scaunul Autorului”, unde copilul va fi valorizat, dar va avea și responsabilitatea comunicãrii, întrucât urmeazã întrebãrile și comentariile colegilor.

 

· În orice clasã Step by Step sunt amenajate urmãtoarele șase centre: Citire, Scriere, Matematica, Știinte, Construcții, Arte.

 

· În fiecare centru se formeazã grupuri de câte patru sau cinci copii. Munca în grupuri este beneficã deoarece: se învațã mai bine dacã se discutã; sensul conceptelor este conturat prin activitãți comune; dezvolta încrederea în sine.

· Pe masa fiecarui centru sunt scrise sarcinile de lucru specifice centrului.

 

· Concepute de învațãtor pentru a exersa abilitãțile de dobândit sau combinarea lor cu altele asimilate, sarcinile sunt progresive, astfel încât sã permitã tuturor sã le poatã rezolva în ritmul și la nivelul sãu.

 

· Când învãțãtorii s-au convins cã sarcinile au fost înțelese de cãtre toți copiii, ei devin colaboratori în demersul de cunoaștere al fiecãruia. Dupã un timp, necesar celor mai mulți sã realizeze o parte din sarcini (sã-și exerseze abilitãțile specifice) se face o evaluare.

 

· Fiecare grup - și fiecare individ - prezintã în fața celorlalți rezolvarea sarcinilor la centrul respectiv. Este un moment al evaluarii - la care iau parte colegii, cu întrebãri, sugestii etc., dar și învaãțãtorul.

 

· Lucrãrile care s-au efectuat sunt afișate în clasã; cateva zile ele reprezintã prilej de comparație și oglindire a demersurilor mentale, a deprinderilor și dexteritãților achizitionate la acel moment.

 

 

· Implicarea familiei în activitatea din clasã

 

Cateva din sarcinile posibile ale pãrintelui voluntar sunt:

· Coordonatori ai unor evenimente speciale: pãrinții cautã resurse pentru programe speciale; ajutã la desfãșurarea evenimentelor pentru realizarea unui proiect la nivel de clasã sau an de studii.

 

· Reparații și îmbunãtãțiri: pãrinții pot ajuta la repararea și îmbunãtãțirea școlii, cum ar fi vopsirea sau construirea terenului de joacã.

 

· Munca în bibliotecã: acești pãrinți ajutã biblioteca prin verificarea și ordonarea cãrților.

 

· Activitati știintifice și artistice: pãrinții pot participa la proiecte speciale artistice și stiintifice care necesitã ajutor suplimentar din partea adulților.

 · Supraveghetori pe terenul de joacã: pãrinții iși oferã o parte din timpul lor pentru supravegherea pe terenul de joacã, pentru a permite învaãțãtorilor sã foloseascã acel timp mai bine la activitãți.

 

· Organizatori ai zilelor de naștere și a altor sãrbãtori: mamele și tații pregãtesc sãrbãtorirea zilei de naștere a copilului lor cu toatã clasa sau stabilesc detaliile altor sãrbãtori: "100 de zile de școala".

 

De ce Step by Step?

     Parcurgând aceeași programã școlarã ca și în învãțãmântul tradițional, Step by Step    aduce ca noutate:

· un învãțãmânt dupã nevoile și posibilitãțile copilului, desfãșurat într-o atmosferã caldã și plãcutã;

 

· dezvoltã între elevi relații de prietenie, colaborare, întrajutorare, fiind obișnuiți sã se descurce și singuri în diferite situații;

 

· nu încurajeazã concurența pentru cã la aceastã vârstã copilul nu poate sã înțeleagã și sã suporte competiția fãrã urmãri negative;

 

· sistemul de notare cu calificativul din învãțãtmântul traditional este înlocuit cu alte instrumente de evaluare specifice ritmului de dezvoltare al copilului;

 

· sarcinile primite de elevi acasã sunt mult mai reduse decat în tradițional. Programul permite ca nici un copil sã nu plece acasã fãrã sã citeascã, sã scrie, sau sa povesteascã zilnic.